divendres, de gener 19, 2007

Sostres

Bona nit des de Barcelona,

Fa uns mesos que he afegit l'Avui al llistat de diaris online que llegeixo. L'Avui ha adoptat la tàctica de mostrar tot el seu diari en format pdf, sense cap tipus de subscripció. En això La Vanguardia s'ha equivocat. Voler cobrar als internautes per veure notícies que tots els diaris mostren gratis és una política errònia, fet que ja va demostrar El País fa un parell d'anys. Allà ells.

Doncs centrem-nos en l'Avui. Per mi hi ha tres cites ineludibles:
- Iu Forn: amb la seva sàtira àcida a l'apartat d'opinió. Article curt i normalment divertit.
- Albert Om/Xavier Bosch/Carles Capdevila: amb els seus articles sempre interessants a l'apartat d'Última. Els dies que no escriuen ells es nota sensiblement.
- Salvador Sostres

Fa un parell d'anys que vinc sentint el seu nom. Personatge que escriu una columna a l'Avui, apartat Serveis i Oci (no entenc perquè aquí però és igual) i que no es talla un pèl a l'hora de criticar a qui faci falta. Es declara catalanista i votant convergent. No sé a què es dedica a banda del seu blog i la columna a l'Avui. També té un cert to de pijeria i d'arrogància que de tant en tant cansa, però si té una cosa és que no et deixa indiferent. Estaràs d'acord amb ell o no hi estaràs, però sorpren el que escriu i com escriu. Un dia farda d'haver anat en un jet privat a París a un sopar i el concert del Llach, el dia següent carrega cotra el Bassas, l'altre diu que s'anava de copes amb el Dream Team...
A vegades arriba a forcar la màquina tant que rep amenaces de mort si no retira algun article del seu blog (busqueu al google Salvador Sostres i el trobareu).

Però m'agraden les persones que no em deixen indiferents, aquelles que veuen més enllà, aquelles que arrisquen i que diuen coses que ningú no vol sentir... Us regalo dues perles (una d'avui i una altra de desembre):

Bona nit

Jordi

Preferir ser funcionari
Salvador Sostres
Una associació que es diu Cercle per al Coneixement ha presentat uns estudis segons els quals la majoria d'universitaris prefereixen ser funcionaris que empresaris. És una demostració més de la ruïna moral del nostre temps, del fracàs del sistema educatiu, de la pobresa intel·lectual que ens envolta. Una societat on els universitaris ja no volen menjar-se el món sinó menjar-se el menú de la cantina d'un ministeri és un país malalt, sense esperança. Són les conseqüències d'educar els nens com si tots fossin subnormals: sense esperit de competició, sense premi per al millor ni penalització per al pitjor, intentat dissimular els fracassos en lloc d'ensenyar a superar-los. Renunciant a l'estratificació de valors, a la jerarquia moral, renunciant a la més mínima exigència i rebaixant tota l'estona el nivell de la conversa. Després arriben a la facultat sense pràcticament saber escriure -són abominables les faltes d'ortografia als exàmens- i es troben un sac impressionant de professors comunistes i males bèsties que no saben absolutament res de com funciona el món i que difonen en llurs aules teories que una i altra vegada fracassaren, i tot és propaganda. Voler ser funcionari, preferir ser funcionari no és una qüestió d'ofici ni de professió. És un estat de l'esperit, d'un esperit sense metàfora ni pecat original. Quan dic que Catalunya és un país amb una insòlita quantitat d'imbècils, alguna gent se'm queda mirant justament amb cara d'imbècil. Doncs no cal que s'estranyin tant: aquí tenen aquests joves amb ànima de paper d'estrassa, aquesta penosa rendició intel·lectual, aquesta nul·la ambició, aquesta infinita mediocritat en què estem convertint Catalunya, des del govern fins a les aules: mediocritat per tot arreu, com una plaga.

Els condons de l'Església
Salvador Sostres
Els peluts d'Esquerra van plantar-se divendres davant del bisbat de Barcelona a repartir condons i a protestar per la presumpta hipocresia de l'Església respecte d'aquest tema. Un partit amb uns líders de nivell intel·lectual tan justet és normal que tinguin un jovent quasi deficient, perquè cal ser quasi deficient, i profundament analfabet, per no saber que l'Església catòlica, a banda de ser la primera oenagé del món, en quantitat i en qualitat, és també la institució que més condons reparteix all over the world. Sobretot a l'Àfrica, a través de les missioneres, a l'Àfrica on tots aquests de les pancartes no hi han posat mai els peus si no ha estat per anar-hi de safari amb els pares. A l'Àfrica, on les condicions ja no de vida sinó d'estricta supervivència són duríssimes i on milers de missioneres i missioners de l'Església reparteixen condons i amor i el que convingui. I ara surts tu, pelut d'Esquerra, indocumentat, animal, a donar lliçons a la gent més meravellosa del planeta. Però qui us heu cregut que sou? Amb quin full de serveis us planteu davant del bisbat? Què has fet tu en favor de la humanitat? Davant de l'Església, de genolls. I no per reverència sinó per respecte als milers de missioners que donen a cada minut la vida pels qui pitjor s'ho passen i que fan d'aquest món un lloc millor per viure-hi mentre tu encara tens penjada la matemàtica de segon. L'Església té dret a defensar el seu model de societat, la transcendència del sexe, l'abstinència com a mètode, etcètera. I és mèrit que cal agrair a la seva generositat que en països on la prèdica està molt difícil acceptin de repartir condons si això serveix per salvar vides. I tu, pelut, dóna gràcies a Déu que ens hagi enviat aquests àngels tan meravellosos, fes alguna cosa de profit i permet que tos pares puguin deixar de passar vergonya.

3 Comments:

At 3:42 p. m., Anonymous Anònim said...

Ets l'aire que mou el vent

Salvador Sostres

“Jordi, pren el teu avió a temps. Estic segur que el viatge serà esplèndid. Deixar els amics i la casa, la ciutat i els llocs on no cal pensar per anar-hi. Deixar una part de tu per anar cap a la incertesa. La incertesa de lluny sempre sembla la buidor. Però la majoria de viatges que fem no sabem mai ni per què ni exactament a on.
Jordi, pren el teu avió a temps, estic segur que el teu viatge serà esplèndid. No et cal més informació que la que surt al mapa del temps, tota la informació que et cal per volar sol és la que surt al mapa del temps.
Avui no cal que facis res, excepte somriure. Deixa la teva honestedat brillar. Deixa que les teves ganes et duguin. Deixa que la teva intuïció brilli, et dugui, et guiï. Avui no cal que facis res, excepte somriure. Demà no cal que facis res, excepte ser tu mateix, deixar que el món llisqui a través teu. La incertesa de lluny sempre sembla buidor però pots amb la teva bondat omplir de meravelles el teu temps. Pots amb la teva llum il•luminar l'espai que ara et sembla fosc i incert. Ets l'únic noi despert d'una ciutat agonitzant, vés a veure el món i torna per explicar-nos-ho. Ets la il•lusió d'un país que ha perdut la fe. Ets l'aire que mou el vent.
Jordi, pren el teu avió a temps. T'espera el món, t'espera el foc, t'esperen el repte i l'esforç. T'esperen les decepcions, t'espera tornar-ho a intentar, t'espera la teva por, el teu destí, la teva humanitat. Pots amb la teva força fer que cada dia sigui immortal, pots amb el teu amor fer casa teva de cada ciutat. Si creus que vas massa lluny, no hi ha res que t'allunyi més de tu mateix que quedar-te allà on ets. Jordi, pren el teu avió a temps. Ets l'aire que mou el vent.”
(Article lleugerament inspirat en la cançó The Only Living Boy in New York, de Paul Simon)... i que escriu Salvador Sostres a un amic seu anomenat Jordi de la Torre que marxa a viure a Boston. M'ha recordat a tu, Jordi Avellaneda, no només pel nom, sinó per ser també part d’aquest aire que mou el vent.

8 petons

 
At 1:56 a. m., Anonymous Anònim said...

Salvador Sostres... el mismo que hizo una columna sobre cómo se tiraba a la becaria del diario... mientras ella seguía de prácticas...

... o que explicaba en otro que había chupado una polla y no era para tanto...

Salvador Sostres es un provocador. Y tiene pasta como para dedicarse sólo a criticar desde la suficiencia y vanidad, y nada más. Y como todos los que rebuznan a suficiente volumen, tienen detrás a gente que les idolatran y dicen que suena a poesía.

Yo sigo convencido de que para ser buen periodista hay que ser buena persona, y no hacer de una columna una especie de transcripción freak de un programa de salsa rosa con argumentos de salón.

A mí no me convence.
SS

 
At 11:49 a. m., Blogger Jordi said...

Yo no le he defendido como periodista, sino como provocador, como alguien que dice cosas diferentes. A veces estarás más de acuerdo que otras. Y a veces le odiarás. Pero lo que está claro es que no te deja indiferente, y eso es lo que me gusta.
Gracias por los comentarios

Jordi

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home

Estadisticas y contadores web gratis
Manuales Oposiciones