diumenge, de febrer 04, 2007

The hot-stove effect

Bona nit,

Torno d'una xocolatada amb la gent del Casal Català de Copenhague. Feia temps que no parlava en català amb tanta gent, i entre xocolata, melindros i senyeres sempre resulta més interessant. Propera trobada el 21 de febrer per veure el Barca-Liverpool.

Bueno, tornem al títol del blog. "The hot-stove effect", l'efecte de l'estufa calenta. Ho he llegit en una entrevista a un professor de gestió empresarial americà, un tal James March. Segons ell és un principi que ha utilitzat en algun llibre, però que prové de l'escritor Mark Twain.

Diu Twain que si a un gat se li acudeix saltar sobre una estufa calenta, mai tornarà a saltar sobre una estufa calenta. I això és bo, molt bo. Peró el gat tampoc tornarà a saltar sobre una estufa freda, i això potser no és tan bo.

"L'efecte de l'estufa calenta" és un problema en el nostre procés d'aprenentage. En la vida tenim tendència a evitar coses que en el passat ens van dur problemes, però pels problemes, no per les coses en si. La conseqüència és que un aprèn menys d'aquelles disciplines que li són difícils o en les que ha fracassat, i tendeix a trobar-se còmode experimentant en camps on ha tingut èxit o ha estat reconegut.

Aquest efecte ens va fugir del risc i aixoplugar-nos en la seguretat de les coses que van bé.

Tots tenim "estufes" que ens han dut problemes. Comencaré a pensar quines són les meves, i quan me les trobi un altre cop crec que m'arriscaré a saltar-hi. Deu ser que m'agrada cremar-me ;)

Un petonet

Jordi

1 Comments:

At 2:50 p. m., Anonymous Anònim said...

woooo!! feia miltresents un anys que no passava per aquiiiiii!!

ja! i entro i trobo just aixo! que wai!! es que fins i tot sense voler tens les paraules justes pel moment just!!!
abrazooooooooooooos!!

AnitA

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home

Estadisticas y contadores web gratis
Manuales Oposiciones