divendres, de novembre 04, 2005

Etiopia

Bona nit diari,

Aquest mati he parlat amb la Imma, esta a Etiopia, treballant en una consultoria amb Intermon-Oxfam, en un projecte de seguretat alimentaria. Fa uns mesos que es diu que en aquest pais es repetira la gana extrema de l'any 1984, pero no s'acaba de produir. No se sap d'on venen els rumors, qui els genera, quins interessos s'hi amaguen, i qui es queda amb part del menjar que s'envien. La tasca es aquesta, investigar si realment ha d'haver una famina de nou.

Pero la situacio a Addis Abeba (capital d'Etiopia) impedeix realitzar qualsevol treball. Fa uns mesos van haver eleccions. El partit al govern (quasi dictadura) va tornar a guanyar, pero realment sembla ser que la corrupcio va ser la gran guanyadora. Els opositors han protestat des de llavors i aquesta setmana la revolta ha esclatat. Uns diuen que porten 100 morts, d'altres 200. La situacio es caotica: gent armada pel carrer, la policia arrestant a torn i a dret, vaga de busos, taxis, etc. En fi, s'esta lluny de la guerra civil perque l'oposicio nomes pot lluitar amb pedres.

Fa uns dies va sortir una petita noticia a El Pais sobre Etiopia i la situacio politica. Res mes. Als Estats Units tampoc he trobat res als principals diaris. M'he posat al cercador de La Vanguardia, he introduit el mot Etiopia i han aparegut 5 entrades (en 10 anys). La mes recent es la visita d'Angelina Jolie i Brad Pitt al pais. Visita relacionada amb l'adopcio d'una nena etiope per part de l'actriu. Curios negoci aquest. Segons estadistiques l'any passat es van vendre 10mil nens a Etiopia, alguns per nomes 1 dolar. Es dificil jutjar, Deu me'n lliure, pero en aquest tema de l'adopcio a l'Africa, sovint es barreja el caprici amb la solidaritat. Curiosament, cercant una vida millor per aquests infants, estem generant un mercat negre de venda d'infants amb consequencies nefastes (pero la nostra consciencia estara alleujada). Ja dic que cada cas es diferent, pero son terrenys perillosos i enfangats.

Doncs res, no sabem res d'Etiopia. Miro les portades dels principals diaris catalans i espanyols a aquesta hora de la nit: l'Estatut (ja cansa), la reforma educativa (quantes portem?), la detencio d'un pressumpte cap de l'11M, Jesus Vazquez es casa (felicitats), alguna mort... Etiopia no interessa, ni aqui ni enlloc, sembla ser que ni al mateix govern etiop. No es un pais geoestrategic, no te ni or, ni petroli, ni diamants, ni port, ...

No fa gaire a la BBC international vaig veure un reportatge que recordava la crisi alimentaria etiop de l'any 1984. El moviment mundial es va activar perque, de sobte, una infermera en un camp de refugiats va trucar a un vell conegut periodista. El periodista hi va acudir, i la desgracia era tan gran que se li van remoure les entranyes i va moure cel i terra per reduir la tragedia que succeia davant dels seus ulls. Aquesta es la imatge que tenim d'Etiopia.

20 anys mes tards, aquest pais, com la majoria de paisos d'Africa, ens segueix important el mateix. Sembla que els condonem el deute, pero els governs que hem donat suport durant anys i panys, segueixen alla, dilapidant la poca riquesa restant, amb la visio de futur d'un mosquit i lluitant per un bocinet mes d'un pastis, que tan de bo se'ls podreixi a l'estomac.

Des d'aqui poc mes puc fer ara mateix, nomes explicar-vos-ho i pensar que la justicia un dia arribara, i que malgrat el que sembla, sempre, sempre, SEMPRE, cal ser optimista.

Bona nit

Jordi

PD: l'ambaixadora espanyola ha estat evacuada i es troba 'en paradero desconocido'. A tot arreu (no nomes als avions) hi ha classes

Estadisticas y contadores web gratis
Manuales Oposiciones